Εως 6.000€ το κιλό για άσπρη τρούφα

magnatum

Γύρω στα 7 έως 8 χρόνια χρειάζεται για να υπάρξει μια σεβαστή παραγωγή τρούφας, ενώ η λευκή τρούφα χρειάζεται ώς και 25!

Ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης εκπαιδεύτηκε επί τρία χρόνια στην καλλιέργεια τρούφας στην Μπολόνια της Ιταλίας. Ασχολείται με τον οικοτουρισμό και παράγει κι ο ίδιος τρούφα σε χωριό της Ξάνθης.

Σε άγρια μορφή η τρούφα αφθονεί. Ορισμένα είδη τρούφας μπορούν να καλλιεργηθούν, τονίζει, πάνω σε δέντρο, σε πουρνάρι, σε βελανιδιά. Συναντάται μόνο σε ζωντανά δέντρα στην ύπαιθρο.

«Από τη στιγμή που θα γίνει η εγκατάσταση του μύκητα, εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλα το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής, χρειάζεται 10 μεροκάματα τον χρόνο, για έναν άνθρωπο, για μια καλλιέργεια 10 στρεμμάτων. Ανάλογα με το είδος της τρούφας που θα καλλιεργήσουμε εξαρτάται και το κόστος των φυτών», λέει.

Συνήθως ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ προστίθενται το κόστος περίφραξης, το αρδευτικό σύστημα και τα οργώματα πριν από τη φύτευση. Ομως, θα χρειαστούν 4 ώς 5 χρόνια, μετά τη φύτευση, για να φανούν αποτελέσματα και για μια σεβαστή παραγωγή θα χρειαστούν 7-8 χρόνια.

«Υπάρχουν», τονίζει, «6-7 είδη εμπορεύσιμης τρούφας, που καρποφορούν σε διαφορετική εποχή του χρόνου. Η πιο φτηνή τρούφα (καλοκαιρινή) δίνει 300-500 ευρώ το κιλό, ενώ η πιο ακριβή, μια άσπρη τρούφα (magnatum), λόγω των αφροδισιακών της ιδιοτήτων, μπορεί να πιάσει 5.000-6.000 ευρώ το κιλό. Η καλλιέργεια τρούφας δεν απαιτεί εντατική προσπάθεια, δεν χρειάζεται λιπάσματα ή φυτοφάρμακα και συλλέγεται με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου. Ειδικά η λευκή τρούφα (magnatum) είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί, διότι μπορεί να χρειαστεί ώς και 25 χρόνια για να δώσει παραγωγή!»

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=277377

Post a comment