Η διαιτητική αξία της τρούφας, στα 100 γρ. έχει ως εξής:
Θερµίδες: 90Kcal
Πρωτεΐνες: 9 γρ.
Λιπίδια: 0,5 γρ.
Σάκχαρα: 13 γρ.

 

Βιολογικό προϊόν

Πέρα από την εξαιρετική γεύση και το μοναδικό άρωμά τους, οι τρούφες έχουν το πλεονέκτημα να είναι απαλλαγμένες από χημικά λιπάσματα, ορμόνες και φυτοφάρμακα.

Επιπλέον, οι ελληνικές τρούφες θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας. Ένας από τους λόγους αυτής της υπεροχής είναι η απουσία του φαινομένου της όξινης βροχής στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με τη ρυπογόνα βαριά βιομηχανία.

Επιπλέον, περιέχουν ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη και μυκοχιτίνη) σε σημαντικό ποσοστό, ελάχιστα λίπη και λίγα σάκχαρα. Έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν νερό σε μεγάλο ποσοστό (80-99% περίπου). Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες  και λίπη. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες και σε και αμινοξέα, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).

Έχουν ικανοποιητική περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα και ιδιαίτερα σε λυσίνη αλλά και θειώδη αμινοξέα.

Επίσης, η μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στην καρδιά και το κυκλοφορικό, αφού έχουν αντιθρομβωτική δράση, παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση, συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα και στη μείωση της πίεσης.

Λειτουργεί ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος αποφεύγοντας περιπτώσεις κατάθλιψης, νευρικότητας και άλλων διαταραχών.

Επιπρόσθετα χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς τους αποδίδονται θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων .

Είναι γνωστή κυρίως για τις ισχυρές αφροδισιακές της ιδιότητες.

Γαστρονομία

H γαστρονομική και η θρεπτική αξία, το μοναδικό της ιδιαίτερα διαπεραστικό  άρωμα σε συνδυασμό με τη σπανιότητα της καθιστούν την τρούφα ως ένα από τα  πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως.

Δεν είναι τυχαίο ότι συναντάται από την  αρχαιότητα έως τώρα με διάφορους χαρακτηρισμούς και ονομασίες όπως: “τα μαύρα  διαμάντια της κουζίνας”,  “ θαύματα της  φύσης”, “παιδιά των θεών , κόρες  της  γης, τροφή των θεών», “Σκόρδο των πλουσίων.