Υπάρχει η δυνατότητα πολλές ράτσες σκύλων να μπορούν εν δυνάμει να εκπαιδευτούν στο κυνήγι/αναζήτηση τρούφας. Η επιλογή της ράτσας θα πρέπει να διέπεται από κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το οποία καλύπτουν κατάλληλες ανάγκες όπως: η αντοχή στις κλιματολογικές συνθήκες ψύχους και ζέστης, ιδιαίτερη ευαισθησία στην όσφρηση, η υπακοή στον εκπαιδευτή, αντοχές στην αναζήτηση για ώρες με προσήλωση στον στόχο και η άριστη συνεργασία με τον άνθρωπο.

Οι επιλογές ανάμεσα σε ράτσες σκύλων ή και διασταυρώσεων είναι πολλές, ωστόσο όμως σύμφωνα με τα μορφολογικά στοιχεία των εδαφών, των κλιματολογικών συνθηκών και τις ανάγκες που υπάρχουν για την αναζήτηση της τρούφας στον Ελλαδικό χώρο έχουμε καταλήξει επιλέγοντας συγκεκριμένες ράτσες σκύλων που ανταποκρίνονται  γρήγορα και επιτυχώς στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει το κυνήγι της τρούφας όπως Griffon, Labrador και Lagotto.

Επίσης, η μεγάλη αγάπη μας για την τρούφα και την εκπαίδευση σκυλιών τρούφας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας μας ενθάρρυνε να πραγματοποιήσουμε διασταυρώσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός σκύλου εξαιρετικά εύστροφου που αναζητά με εξαιρετικά αποτελέσματα όλα τα είδη τρούφας, πολύ δυνατό, ανθεκτικό και με αξιοσημείωτη ικανότητα εκμάθησης.

 

GRIFFON – KORTHALS

 

Wirehaired-Pointing-Griffon-picturesΈχει γρήγορο βηματισμό, δυνατό τρίχωμα, και αυτό τα επιτρέπει να εργαστούν ακόμη και στις πιο από αντίξοες συνθήκες. Είναι πολύ πιστά στο αφεντικό τους.

 

 

 

 

 

LABRADOR – GRIFFON

labrador-griffonΤο μεγάλο πάθος μας για αυτές τις δύο ράτσες μας ενθάρρυνε για να πραγματοποιήσουμε μια διασταύρωση μεταξύ τους, προσπαθώντας να συνδυάσουμε τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά και των δύο σκυλιών. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκυλί εξαιρετικά εύστροφο που αναζητά με εξαιρετικά αποτελέσματα όλους τους τύπους τρουφών. Πολύ δυνατό και ανθεκτικό, έχει αξιοσημείωτη ικανότητα εκμάθησης. Άριστα αποτελέσματα, αυτής της διασταύρωσης έχουν επιτευχθεί στην Ιταλία, τη Γαλλία, και σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

 

LAGOTTO ROMAGNOLO

DSC_1791_copy

Είναι ένα εξαίρετο τρουφόσκυλο, με έμφυτη την ανάγκη για σκάψιμο,εξαιρετική όσφρηση αφού πιάνει μυρωδιές σε‘’αέρα-έδαφος’’. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι δεν αποσπάται τόσο εύκολα από μυρωδιές άγριων ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες και ψάχνει σε μια ικανοποιητική ακτίνα από τον ιδιοκτήτη του, καθώς δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από αυτόν,άλλα ούτε και μένει προσκολλημένο κοντά του. Είναι υπάκουο, βολικό και μεθοδικό και παραμένει προσηλωμένο στο σκοπό του. Θέλει κούρεμα και ιδιαίτερη περιποίηση το τρίχωμά του, καθώς και καθαρισμό μετά το κυνήγι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο καθάρισμα ανάμεσα στα δάχτυλα του και τα αυτιά του.